Dressuur

Dressuur is één van de meest populaire discplines binnen de paardensport. Samen met springen en eventing is het één van de drie Olympische paardensportdisciplines. Bij dressuurwedstrijden wordt gekeken naar de mate van gymnastisering en beheersing van het paar

Dressuurwedstrijden worden verreden in een rijbaan die is voorzien van letters. Afhankelijk van welk niveau je rijdt is de rijbaan 20 x 40 meter of 20 x 60 meter. Tijdens de wedstrijden rijden een ruiter en een paard een proef die bestaat uit verschillenden oefeningen. Door de letters die langs de rijbaan staan, weet de ruiter of de amazone waar ze de oefeningen moeten uitvoeren. Een jury beoordeelt of de oefening goed is uitgevoerd en geeft hier voor een cijfer varierend van 0 tot 10. De cijfers van de verschillende oefeningen bij elkaar opgeteld geven het resultaat van een proef.

Comments are closed.