Springen

Springen is een van de meest populaire disciplines en samen met dressuur en eventing één van drie Olympische takken van paardensport. Paard en ruiter moeten een springparcours afleggen waar tussen de 10 en 13 hindernissen zijn opgesteld. Het doel is om dit parcours te springen zonder fouten te maken. Als er bijvoorbeeld een deel van de hindernis omver wordt gegooid (zoals een balk) of het paard weigert, dan worden er strafpunten berekend. Het parcours moet bovendien in een vastgestelde maximumtijd worden gesprongen.

Als je op springwedstrijden wil gaan starten, moet je eerst een winstpunt in de klasse B-dressuur halen.

In het springen zijn verschillende wedstrijdvormen en parcoursen waar je aan deel kunt nemen. Zo zijn er Impulsrubrieken waar je aan deel kunt nemen. Deze rubrieken staan ook wel bekend als de BB rubrieken. Een startpas is voor deelname niet verplicht. Wel moet je lid zijn van de KNHS. Er zijn rijstijlwedstrijden (verplicht voor de klasse B), jachtparcoursen, kracht en vaardigheidswedstrijden, teamwedstrijden en nog veel meer verschillende parcoursen. Een uitleg over rijstijlwedstrijden en Impulsrubrieken vindt je hier op de website. Andere mogelijke parcoursen kun je terugvinden in het Wedstrijdreglement Springen.

Comments are closed.